DR. ONUR BAŞAR ÖZBOZKURT'TAN 2023 HEDEFLERİ İLE İLGİLİ ÇOK ÖNEMLİ BİLİMSEL ÇALIŞMA
Dr. Onur Başar Özbozkurt’tan Türkiye Cumhuriyeti’nin 2023 İhracat Hedeflerine Giden Yolda İlaç Sektörü’ne İlişkin Karşılaşılan Problem Alanları Konulu Önemli Bilimsel Çalışma
Dr. Onur Başar Özbozkurt tarafından gerçekleştirilen,“ 2023 Hedeflerine Giden Yolda Türk İlaç Sektörüne İlişkin İhracatta Karşılaşılan Problem Alanları ve İşletmelerin Stratejik Yönetimi” başlıklı çalışma, “Türkiye Vizyonu: Multidisipliner Çalışmalar 2019” isimli uluslararası kitap çalışmasında bölüm olarak yayınlandı.
İlaç endüstrisinin, insan yaşamı üzerindeki hayati önemi ve dinamik yapısıyla dünyada büyüklüğü 1,1 trilyon dolarlık büyük bir pazar olarak her geçen gün önemini artırdığını ifade eden Dr. Onur Başar Özbozkurt, “Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023 yılında, toplam ihracatımızı 500 milyar dolara çıkarmak ve son 10 yılda Türkiye’nin yakaladığı ihracat ivmesinin devamını sağlayarak sürdürülebilir bir ekonomi için ihracat atılımını gerçekleştirebilmek amacıyla ilaç sektöründe, %63’lük bir oran ile ilaçta net ithalatçı ülkelerden birisi durumunda bulunan Türkiye’nin, 2023 ihracat hedeflerinin gerçekleştirilmesinde, ilaç firmalarının yanı sıra ecza depolarının da, sektörün önemli bir oyuncusu olarak ön plana çıktığı görülmektedir. “dedi.
2023 İHRACAT HEDEFLERİMİZE GİDEN YOLDA EN ÖNEMLİ PROBLEM ALANLARINDAN BİRİSİ KÜRESEL İLAÇ LOBİLERİ
Buradan hareketle, 2023 İhracat hedeflerimizin gerçekleştirilmesinde ilaç ihracatındaki problem alanlarının tespiti, sektörün mevcut durum analizinin ortaya konulması, ecza depoları özelinde hangi stratejilerin formüle edilerek uygulandığının tespit edilmesi amacıyla çalışmanın gerçekleştirildiğini ifade eden Dr. Onur Başar Özbozkurt, “Türkiye’de tüketilen ilacın yaklaşık %63’lük bir bölümünün küresel dev firmalardan ithal edilmesinin yanı sıra, ülkemizde üretilen ilaçların da etken maddesinin %80’lik bölümünün yine aynı dev ilaç firmalarından satın alındığı düşünüldüğünde, sektörde böylesine bir dışa bağımlılığın ve tekelleşmenin varlığının büyük bir problem alanı olduğu açıkça görülmektedir.” dedi.
KÜRESEL İLAÇ LOBİLERİ İHRAÇ EDİLMESİ DÜŞÜNÜLEN İLAÇLARIN TEMİNİNİ ENGELLEMEYE ÇALIŞIYOR
Dr. Onur Başar Özbozkurt, “çalışma kapsamında görüşüne başvurduğum, Çukurova bölgesinde en yüksek hacimde ilaç ihracatı gerçekleştirmekte olan bir işletme, “Yabancı firmalar, ürünlerinin yurtdışına çıkmasını istemediklerinden dolayı ürün temininde çok büyük problem yaşıyoruz. İhracata edilmemesi adına firmalar ürünü çok kısıtlı veriyor. Diğer taraftan İran’da ise şahit oldum. 3 TL’lik kanser ilacı bulunmuyor ve annesi çocuğuna alamıyor. Bunun için hüngür hüngür ağlıyor. Mesele para değil, ilaç yok. Çünkü yabancı firmalar ürünü buraya göndermiyor ve ürünün gönderilmesini de istemiyor. İnsanların o ürüne ihtiyaç duyup duymadığı yabancı ilaç firmalarının açıkçası pek de umurunda değil.” şeklinde bir görüş bildirmiştir. Bu açıdan, önemli bir ilaç için beklenilen bir saniyenin dahi telafisinin olmadığı düşünüldüğünde ilaç sektörünün taşımakta olduğu kritik ve hayati değer daha da belirgin bir hâle gelmektedir.
Ayrıca, ecza depolarının sektörel olarak birlik sağlayamamasına da dikkat çeken Özbozkurt, Bu işletmelerin kendi aralarında bir olamadığı, beraberliği sağlayamadığı sürece, karşılarındaki ilaç lobileri ile mücadele etme şansına sahip olmadığını, karşılarında bu ürünlerin ihraç edilmemesini arzulayan ve tekelleşme oluşturmak isteyen dev firmaların ise birlik içerisinde hareket edebilme kabiliyetine sahip olduğunu ifade etti.
Bu önemli çalışmaya ait tam metine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
https://www.academia.edu/38635711/2023_Hedeflerine_Giden_Yolda_T%C3%BCrk_%C4%B0la%C3%A7_Sekt%C3%B6r%C3%BCne_%C4%B0li%C5%9Fkin_%C4%B0hracatta_Kar%C5%9F%C4%B1la%C5%9F%C4%B1lan_Problem_Alanlar%C4%B1_Mersin_%C4%B0linde_%C4%B0la%C3%A7_%C4%B0hracat%C4%B1_Ger%C3%A7ekle%C5%9Ftiren_Bir_%C4%B0%C5%9Fletmenin_Stratejik_Y%C3%B6netimi