İş İnsanı Hasan Şemsi’den Rasim Dokur Bacası Çağrısı
NESLİHAN ÖZBOZKURT (ÖZEL HABER)
HABERSPOTU.COM- Dünyadaki mega projelerde söz sahibi olmayı hızla sürdüren Tarsus’un dünya çapındaki gurur veren firması BERDAN Cıvata’nın kurucusu duayen İş İnsanı Hasan Şemsi’den Tarsus’un ayakta kalan tek fabrika bacası olan Rasim Dokur Bacası ile ilgili çağrı, Çukurova kamuoyunda geniş yankı yarattı.
Tam 47 yıl önce üretime Tarsus’a küçük bir atölyede başladıklarında Marmara’daki, Ankara ve İzmir’deki üretici firmalarla rekabet edebilmek için üretimde farkındalık yaratma hedefiyle projelerini emin adımlarla hayata geçirerek Türk iş dünyasında haklı bir gururun sahibi olan ve BERDAN Cıvata’yı bu anlayışla kuran Makine Mühendisi Hasan Şemsi, Ticaret ve Sanayi Odası’nın 140.’ncı kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında “Tarsus’a değer katan İş İnsanı” ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada, Tarsus’un ayakta kalan tek fabrika bacası olan Rasim Dokur Fabrikasının Türkiye için çok büyük önem arz ettiğini ve gurur abidesi olan BACA’nın koruma altına alınarak, geleceğe köprü olmasını istedi.
Milli Kurtuluş savaşında Türk Ordusu’nun ham bez ihtiyacını bedelsiz olarak karşılayan Rasim Dokur Fabrikası’nın ayakta kalan tek mirası olan Baca’nın gelecek kuşaklara aktarılmasının tarihi bir sorumluluk olduğuna dikkat çeken Hasan Şemsi, “Bakın Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Atatürk, cumhuriyetin kuruluşundan sonra illeri dolaşmasına rağmen, Tarsus’a 6 ay önce geldi. Bunun nedeni Rasim Dokur fabrikasının ordumuzun ham bez ihtiyacını hiçbir ücret almadan vermiş olmasından kaynaklanmaktadır. Tarsus’ta Kurtuluş savaşından sonra yöre halkına ve ekonomisine hayat veren ilk büyük sanayi işletmelerinden birisi olan Rasim Dokur’un sahibi olduğu dokuma fabrikasından kalan baca yıkılmaya yüz tuttu. 1911 yılında kurulan Rasim Dokur iplik fabrikasının, Kurtuluş Savaşı yıllarında Türk Ordusunun bez ihtiyacını ücretsiz olarak karşılaması bizler için gurur vericidir. Atatürk bu nedenle geldiği Tarsus’ta, “Tarsuslular sizlerle gurur duyuyorum” demiştir.Bu nedenle İsmetpaşa mahallesinde Cuma pazarının orada bulunan 27 metre yüksekliğindeki Rasim Dokur Bacası’nın bir an önce yıkılmaktan kurtarılarak, restore edilmesini ve koruma altına alınmasını talep ediyorum” dedi.
-BERDAN CİVATA Tarsus’un Uluslar arası İş Dünyasındaki Gururu
Tarsus’ta 5 kişilik bir ekiple 150 metrekare alanda kurulan ve son yıllarda iş potansiyeli trendi sürekli yükselen BERDAN Civata, Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) 12 bini kapalı toplam 33 bin metrekare alanda üretim yapıyor.
Firmanın markası Türkiye’nin yanı sıra 10 ülkede daha tescilli. Türkiye’de İzmit Körfez Geçiş Köprüsü, Türkiye’den Kıbrıs’a Su Temini gibi birçok mega projenin bağlantı elemanlarını üreten ve Türkiye’nin 161’inci, sektörünün 2’nci Ar-Ge Merkezi unvanını alan firma, Turquality kapsamına girerek uluslararası projelere odaklandı.
1982’de STFA Cıvata’dan emekli olduğunda ağabeyi tarafından Tarsus’ta 150 metrekarede kurulmuş 5 çalışanlı Berdan Makine Atölyesinin başına geçen Hasan Şemsi, 2000 yılında 400 metrekareye büyüttüğü atölyeyi 25 çalışanıyla boşaltarak Tarsus OSB’de üç yılda bitirebildiği 1500 metrekarelik yeni fabrikasına taşındı. Hızla büyüyen BERDAN Cıvata bünyesinde yaklaşık 400 kişi istihdam ediliyor.