Sesim Sarpkaya Fen Lisesi Öğrencileri Sınav Kaygısını Yeniyor
SELAHATTİN ÖZBOZKURT
HABERSPOTU.COM- Tarsus Sesim Sarpkaya Fen Lisesi’nde üniversite sınavlarına hazırlanan öğrencilere yönelik sınav kaygısını azaltma yada baş etme yöntemleriyle ilgili bir dizi konferans verildi.
Mersin Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Zülal Erkan, yaklaşık bir buçuk ay süreyle haftanın belirli günlerinde eğitim öğretim gören ve üniversite sınavlarına hazırlanan 12’nci sınıf öğrencileri ile velilere yönelik sınav kaygısı ile baş etme yöntemleri hakkında detaylı açıklamalarda bulundu.
Öğrencilerin yanı sıra okul müdürü Kenan Yalçınkaya, Rehber öğretmenleri Feyza Cihan ve Eyüp İşçioğlu’nun da takip ettiği “Sınav Kaygısını Azaltma ve Baş etme Yöntemleri” konulu konferansı veren Doç. Dr. Zülal Erkan, tehlike veya tehdit olarak algılanan durumlarda ortaya çıkan kaygının duygusal, davranışsal ve fiziksel değişikliklerle tepkilerin bulunduğu doğal bir yanıt mekanizması olduğunu ifade etti.
Sınav kaygısının, öncesinde öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına mani olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygı olduğunu vurgulayan Zülal Erkan, “Öğrencilerin sınava yüklediği anlamlar, sınavla ilgili zihinde oluşturulan imaj, sınavdan sonra elde edilecek kazanımlara verilen önem sınav kaygısı oluşumunu etkilemektedir. Gerçekçi olmayan düşünce biçimlerine sahip olmak kaygının oluşmasında en önemli süreçlerdir. Kaygı, bunaltıya eğilimli kişilik yapısı olanlarda daha sık görülür. Sosyal çevrenin beklentileri ve baskısı da kaygının oluşmasında önemli bir etken olarak görülmektedir. Sınav kaygısının belirtileri arasında huzursuzluk, endişe, tedirginlik, sıkıntı, başarısızlık korkusu, çalışmaya isteksizlik, mide bulantısı, ağız kuruluğu, iç sıkıntısı, terleme, uyku düzeninde bozukluklar, karın ağrıları gibi bedensel yakınmalar, dikkat ve konsantrasyonda bozulma, kendine güvende azalma, kendini yetersiz görme gibi kavramlar olabilir. Bu etkenler öğrencinin başarısında belirgin bir düşüş gözlenebilir. Dikkat dağınıklığı, odaklanamama, fiziksel yakınmalarda dikkat çeken bir artış, çok çalışılmasına karşın performans düşüklüğü kaygının varlığını gösterir” dedi.
Sınav kaygısı ile başa çıkmanın yollarıyla ilgili bilgiler aktaran Erkan, düşünce sorgulamak, nefes alma egzersizleri yapmak, kaygıyı bastırmaya değil, onu kabul etmeye ve tanımaya çalışmak, düşünceleri durdurma tekniği, dikkatini başka noktalara odaklama tekniği kullanılmasının sınav kaygısıyla başa çıkma yolları olduğunu vurguladı.
Öğrenilenleri aktaramama, okuduğunu anlamama, düşünceleri organize etmede zorlanma, dikkatte azalma, sınavın içeriğine değil kendisine odaklanma, zihinsel becerilerde zayıflama, enerji azlığı gibi olumsuzlukların sınav kaygısının başlıca etkileri olduğunu dile getiren Erkan, “Sınav kaygısı gerçek dışı beklenti ve yorumlar içerdiğinden yanıltıcı olur. Öğrenciyi farkında olmadan kendi davranışını denetleyemez hale getirir. Sınav öncesinde çalışma alışkanlıklarını ve sınava ilişkin tutumları gözden geçirerek yeni bir zihinsel yapılanma yaratmaya çalışmak gerekir. Sınavda zaman iyi kullanılmalıdır. Beslenme ve uykuya dikkat edilmelidir. Sınava yönelik çalışmaları son güne geceye bırakmamak önemlidir. Uygun yöntemlerle kaygının azaltılmasını sağlamak gerekir. Kendi başınıza baş edemiyorsanız ve sağlığınız da olumsuz etkileniyorsa mutlaka bir uzman desteği almak gerekir” şeklinde düşüncelerini aktardı.
Okul Müdürü Kenan Çetinkaya, Sınav Kaygısıyla baş etme konusundaki konferanslarından dolayı Doç. Dr. Zülal Erkan'a teşekkür etti.