Rektör Orhan Aydın: Tarsus Üniversitesi Kenti Dönüştürüp, Geleceğe Taşıyacak
Rektör Orhan Aydın: Tarsus Üniversitesi Kenti Dönüştürüp, Geleceğe Taşıyacak
HABERSPOTU.COM- Tarsus Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Aydın, '' Planlarımızdan biri 2 kampuslu Üniversite olmasıydı. Mevcut yerleşkemiz “Kuzey Kampusu” olarak hizmet veriyor. Kuzey Kampus'umuz ağırlıklı olarak teknoloji ağırlıklı birimlerimizi barındıracak. Merkezde 240 dekar alanda kuracağımız Merkez Kampus'umuz ise kentle daha entegre
SELAHATTİN ÖZBOZKURT
HABERSPOTU.COM- Yaklaşık iki yıllık bir üniversite olmasına rağmen kısa sürede çok büyük ve önemli atılımlar gerçekleştirdiklerini belirten Tarsus Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Aydın, “Üniversitemizin geleceğe yönelik profilini belirlemek için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. İleri ve akıllı teknolojiler, yenilikçi malzemeler üretmek, nano teknoloji altyapısını güçlendirmek istiyor; uluslararası ticaret ve lojistik gibi alanlarda hızlı araştırmalar yapıp, odak noktaları tespit etmeyi amaçlıyoruz. Bu konuda çok ciddi akademik kadro oluşturmayı sürdürüyoruz” dedi.
Rektör Prof. Dr. Orhan Aydın, henüz çok yeni bir üniversite olmalarına rağmen öğrencilere ön lisans, lisans ve yüksek lisans programlarından doktora programına kadar oldukça geniş yelpazede program sunduklarını, üniversite olarak önümüzdeki süreçte gerek altyapısıyla, gerek eğitim başarısı ve kadrosuyla her alanda niteliğini artırıp, tercih sürecinde üniversite adaylarının aklına gelecek ilk üniversitelerden biri olmayı hedeflemekte olduklarının altını çizdi.
TARSUS ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ ORHAN AYDIN'IN AÇIKLAMALARI ŞÖYLE:
-Geride iyi bir iz bırakmak istiyoruz
Geride iyi bir iz bırakmak istiyoruz. Bunu yaparken adaletten ve hakkaniyetten şaşmayacağız. Ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora programları açıyoruz. Yeni binalar yapacağız. Yerlerini de belirlemiş durumdayız. Akademik ve idari kadroda epeyce büyüdük ve şu andaki personel sayımız 200 civarındadır. Tarsus farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış, ihtişamın merkezindeki bir kent Tarsus Üniversitesi olarak bu ihtişamı yeniden uygun koşullar çerçevesinde Tarsus'umuzda hayata geçirmek istiyoruz. Üniversiteler bulundukları kenti değiştirip, dönüştürür. Biz bunu gerçekleştireceğiz ve hayatın her alanında bunun yansımalarını da hep birlikte göreceğiz.
Gelecekle ilgili daha doğru yöne ve geleceğe yönelik yepyeni tasarımlarımızı hayata geçireceğiz. Bunu Valimiz, Büyükşehir ve Tarsus Belediye Başkanlarımız, Milletvekillerimiz, Meslek Odalarımız, İş adamlarımız, Basın Mensuplarımız ve tüm STK'larla birlikte gerçekleştireceğiz. Geniş bir skalada eğitim ve öğretim veriyoruz. Alanlarımızda Türkiye'de ve dünyada eğitim başarılarımızla öne çıkmak istiyoruz. Bölgemizin hayatın her alanında kalkınması yönünde çaba sarf ediyoruz. Önümüzdeki süreçte bölgemizin Uluslararası Ticaret ve lojistikte ileri ve akıllı bir şekilde öne çıkabilmesi için son derece önemli ve kayda değer atılımlar yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Bu alanlarda eğitim-öğretim ve altyapıya büyük önem vererek insan kaynağımızı geliştirdik.
-2 Kampuslu Üniversite
Kampus yerimizi belirledik ve belirlenen Kampus alanlarında Master planları hazırlanmaktadır. 10 bin metrekarelik yeni genişleme binamızın ihalesi tamamlandı. Üniversitemiz ile ilgili geleceğe yönelik çok ciddi tasarruflarımız var. Üniversitemizi nitelikli eğitim, nitelikli araştırma ve topluma verdiği saygın hizmetle kısa sürede adından söz edilen örnek bir üniversite yapma yönünde hedeflerimize kararlılıkla yürüyoruz. Hedeflerimize ulaşmada altyapı öncelikli bir adım olarak önümüzde durmaktadır. Bu konuda daha çok devletimizin imkanlarının yanı sıra hayırseverlerin de katkılarını bekliyoruz. Planlarımızdan biri 2 kampuslu Üniversite olmasıydı. Mevcut yerleşkemiz “Kuzey Kampusu” olarak hizmet veriyor. Kuzey Kampus’umuz ağırlıklı olarak teknoloji ağırlıklı birimlerimizi barındıracak. Merkezde 240 dekar alanda kuracağımız Merkez Kampus’umuz ise kentle daha entegre olmamızı sağlayacak ve kentte her manada yaratacağımız katma değeri artırarak içinde Kongre ve Kültür Merkezi, Kütüphane ve Akademik birimlerimiz ile Sürekli Eğitim Merkezi’nin de olduğu bir kampus olarak hazırlayacağız.
-240 Dönümlük alan Merkez Kampus olacak
Yeni yapılmakta olan Devlet Hastanesi karşısında, eski Çukurova Sanayi İşletmeleri fabrikası arkasında ve kent merkezinde bulunan, Belediyenin devretme kararı aldığı 240 dönümlük yerleşke, üniversitenin merkez kampusu olacak. Burada halka açık kütüphane ve sosyal donatı alanları yapacağız. Kongre ve Kültür Merkezi, üniversitemizin idari birimleri, meslek yüksekokulu ve sürekli eğitim merkezi de orada olacak.
Hayırseverler tarafından yaptırılan ve mevcut iki üniversite binasını Üniversitemize kazandıran hayırseverlerimize teşekkür ediyoruz. Biz de bu binalara entegre olacak, yaklaşık 10 bin m2 alana sahip bir bina daha yapacağız. Ayrıca gelecek yıl için de diğer yeni binalarımızın projelerini hazırlıyoruz. Kampusumuzun master planlarını hazırladık. Kurulurken Havacılık ve Uzay, Teknoloji, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Yüksekokulu ve Meslek Yüksekokulu vardı. Kanunla birlikte İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi kuruldu.
Sayın Cumhurbaşkanımızın onayıyla 2019 yılında da 3 yeni fakülte daha kuruldu. Bunlardan biri Mühendislik Fakültesi, bir diğeri de Uygulamalı Bilimler Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi. Böylelikle bizim 6 fakültemiz, 2 meslek yüksekokulumuz ve bir de enstitümüz oldu.
Yeni 10 bin m2’lik ek binanın 2021 yılında tamamlanarak hizmete girmesini bekliyoruz. Bunun yanında öğrenciler için etkinlik alanları da çok önemli. Üniversitemizin alanı içerisinde bir vadimiz var. Buraya Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin de destekleriyle sosyal aktivitelerin gerçekleştirileceği, öğrencilerimizin sosyal ve kültürel etkinliklerini gerçekleştirebilecekleri bir alan kazandıracağız.
-“Üniversitemizin Yol Haritası Hazır”
Üniversitemizin yol haritasını çizdik. Bu bağlamda, kısa, orta ve uzun vadede yapılması gerekenleri planladık. Tabi bunlar devletimizin sunduğu imkanların yanı sıra, yereldeki paydaşlarımızın sunacağı desteğiyle gerçekleşecek. Bu noktada Valiliğimizle, Kaymakamlıkla, Mersin Büyükşehir ve Tarsus Belediyesiyle, Ticaret Odası ve Borsayla, meslek odalarıyla ve diğer kamu kurumlarıyla istişare içerisinde çalışıyoruz.
Tarsus çok önemli bir kent; tarih boyunca hep ihtişamın merkezinde olmuş bir kent. Hep eğitimin merkezi olmuş; Osmanlı Dönemi’nde medreseler açılmış. Dünya’nın ilk üniversitelerden bazıları Tarsus’ta kurulmuş; dolayısıyla, burada üniversite çok çabuk gelişecek.
Son yıllarda ülkemizin gerek akademiye, gerek sanayiciye verdiği proje destekleri çeşitlenerek arttı. Biz üniversite olarak bu çağrıları sürekli takip ederek projeler veriyoruz. Bunu sanayiye de yayacağız. Özellikle bu yıl, bölgemizdeki sanayi kuruluşlarını ve AR-GE merkezlerini ziyaret edeceğim.
-Tarsus Araştırmaları Merkezi kuracağız
Üniversite Araştırma merkezlerimizi bu alanlarda kurduk. Yakın gelecekte Tarsus, başlı başına sosyal, kültürel, lojistik ve ekonomik alanlarda doğrudan araştırmalar yapabileceği merkezlere kavuşacak. Tüm bunların yanında kültür ve sanat alanlarında yapılacak araştırmaları öncelikli olarak hayata geçireceğiz. Tarsus Üniversitesi olarak Tarsus Araştırmaları Merkezi diye bir merkez oluşturup çalışmalarımızı bu alanda da yoğunlaştırmaya çalışacağız. Bu konuda ciddi anlamda çalışmalarımız devam etmektedir.
-10 Yılda 20 bin öğrenci hedefledik
Orta vadedeki hedefimiz 10 yılda yaklaşık 20 bin öğrenci sayısına ulaşmak olacaktır. Üniversitemize hem öğrenci hem de akademik personele yönelik yoğun bir ilgi var. Tarsus yaklaşık 10 bin yıllık geçmişiyle kadim bir kent. Tarsus, bereketli toprakları ile Türkiye'nin en önemli tarım havzalarından birine sahip. Yapılan ve yapılmakta olan devlet yatırımları ile birlikte Tarsus Üniversitesi olarak kısa bir süre sonra cazibesini daha da artırarak, Türkiye'nin çekim merkezlerinden birisi haline gelecektir.
-Üniversitemiz Tarsus’a her alanda hayat verecek
Tarsus Üniversitesi önümüzdeki süreçte akademik başarıları ile beraber Akdeniz'in parlayan yıldızı olacaktır. Tarsus Üniversitesi olarak bölgemizdeki üniversiteler ile çok güzel bir işbirliği içerisindeyiz.Gerek Çukurova Üniversitesi, gerek Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ve gerekse Mersin Üniversitesi ile her manada son derece iyi ilişkiler içerisindeyiz. Bu güzide üniversitelerimizin değerli Rektörleri ile sürekli istişare halinde bulunmakta ve bölgemizde yükseköğretimin gelişmesi için birlikte düşünüyor, birlikte planlıyor ve birlikte üretiyoruz.
-Cumhurbaşkanımıza Teşekkür Ediyorum
Son olarak, üniversitemizde yeni açılan 3 fakültenin kentimize kazandırılmasında büyük emeği geçen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve YÖK Başkanımız başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.