Günümüzün en önemli gelişmelerinden birisi kişisel gelişime verilen önem.
Bireyin kendini geliştirmesi, vücut dilini iyi kullanması, geleceğimizin güvencesi olan çocuklarımızın geleceğe en iyi şekilde hazırlanması için gerekli olduğuna artık hepimizin inandığı eğitim koçluğu, iletişim koçluğu gibi gelişmeler artık hayatımızın bir parçası haline gelmiş durumda.
Eğitim koçluğu, özellikle öğrencilerimizin yani çocuklarımızın birey olarak içinde bulunduğu anda durduğu konum ile gelecekte olmak istediği durum arasındaki farkı en aza indirmeyi hedeflerken, bireyin hayatını dopdolu bir kapasiteyle yaşamasını sağlamak için erken yaşlarda verilen hizmet olarak karşımıza çıkıyor.
Eğitim koçluğu öncelikle bireyin kendine inanmasını ve güvenmesini sağlar. Öğrencinin güçlü yönlerini kullanmasına yardımcı olur, başarılı yönlerini anımsatır. Genel anlamda Koçluğun temel işlevlerinden biri olan; strateji oluşturmak, bir eylem planı yaparak, kişinin yol haritasını çıkarmaya erken yaşlarda başlamasını sağlamaktadır.
Hayatını rüzgara göre değil, dümeninin başında elinde pusulası olan, rotası belli bir kaptan gibi yaşamaya başlar. Hayata ve öğrenime bakış açısı olumlu yönde değişir ve gelişir. Sonucunda ise mutlaka başarı avcısı bir öğrenci olur.
Peki “Eğitim Koçluğunda” amaç nedir?
Genel anlamda eğitim koçluğunun amacı bireyi harekete geçirmek ve hedeflerine ulaşması konusunda istek uyandırmaktır. Kişiyi teşvik ve motive ederken harekete geçmesini sağlar. Tüm insanları n yaşamında var olan belli başlı enerji kaçaklarından kurtulmasını amaçlar. Eğitim koçluğu sayesinde öğrenci okula ve derslere başka gözle bakmaya başlar. Korktukları dersler onlara basit ve sıradan gelmeye başlar.
Anne-babaların sürekli olarak, “Evladım çalış, Evladım oku” türünden çocuklara birazda antipatik gelen sözleri geride kalır. Öğrenci koçluğu eğitimiyle öğrenci, her hareketini bilinçli olarak yapmaya başlar ve geleceğini buna göre şekillendirir.
Çocuklarımız bu eğitimle disiplini, zamanı iyi kullanmayı sistematik olarak öğrenirler Çok daha düzenli ve sistemli olurlar. Öğrenme ve ders çalışma konusunda çok daha istekli olur, öğrenmeye ve araştırmaya daha çok ilgi duyar ve bu ilgisini her zaman diri tutar.
Bu vesileyle de çok daha katılımcı davranışlar sergilerler. Hedef belirleme ve çalışmalarını, tekniklerini düzenli olarak gerçekleştirir.
Eğitim koçluğu teknikleri sayesinde çocuklarımız kendi öğrenme biçimlerinin bilincine vararak, daha sağlıklı bir yaşam sürme alışkanlıklarını benimserler.
İşte eğitim koçluğu uygulamalarıyla, öğrenci kendi kendini disipline etme becerisini elde eder ve geliştirir, buna paralel olarak başarısızlık ya da başarılı olma korkusu kendiliğinden ortadan kalkar.
Tüm bunların yanında dikkatlerinin dağınıklığı ile mücadele etmelerinde daha başarılı olurlar ve geleceğe çok daha iyi bir şekilde hazırlanırlar.
Dahası arkadaşlarıyla da bozuk olan ilişkilerini düzenlenmesine de yardımcı olmalarına ciddi katkı sağlar..
Öyleyse bugünden itibaren başlayarak çocuklarımızı geleceğe en iyi şekilde hazırlamak için mutlaka bu konuya önem vermeli ve bir Eğitim koçundan destek alınmalıdır...